FİN EĞİTİM SİSTEMİ

ÜNİVERSİTELER

Finlandiya’da ülke genelinde birçok üniversite vardır. Örneğin tıp, işletme, sosyal bilimler, hukuk, beşerî bilimler ve teknik alanlarda yükseköğrenim sunulmaktadır. Yükseköğrenim, üniversitelerin yanı sıra politeknik üniversitelerde de alınabilir.

Üniversitede öğrenim görmek için başvuru

Finlandiya lise bitirme sınavını, Finlandiya lise bitirme sınavına eş değerde bir yabancı ülke sınavını, ya da meslek edinmeğe yönelik bir eğitim programının sınavını başarıyla vermişseniz, üniversitede öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Üniversiteye, yüksek okullara toplu başvuru yoluyla başvurun.

Hangi mesleklere mezun olunuyor?

Üniversitelerde birçok öğrenim fakültesi vardır. Yüksekokuldan veya üniversiteden mezun olan öğrenciler çok çeşitli görevlerde çalışıyorlar.

Bazı üniversite öğrenimleri direkt belirli bir mesleğe yöneltir. Böyle mesleklerden örnekler:

  • Öğretmen
  • Avukat
  • Doktor
  • Oyuncu
  • Yüksek mühendis
  • Resim sanatçısı

Bazı üniversite öğrenimleri belirli bir mesleğe yöneltmez. Örneğin toplum bilimleri fakültesi veya insan bilimleri fakültesi öğrencileri belirli bir meslek sahibi olarak mezun olmayabilirler. Bu insanlar örneğin sonraki görevlerde çalışıyorlar:

  • Araştırıcı
  • Redaktör
  • Devlet memuru

Üniversitelerde okumak

Alt düzey yüksekokul programı (lisans programı) (alempi korkeakoulututkinto (kandidaatin tutkinto)) ve üst düzey yüksekokul programı (yüksek lisans programı) (ylempi korkeakoulututkinto (maisterintutkinto)) yapabilirsiniz. Bazı yüksekokullarda programların farklı adları vardır. Mesela teknoloji yüksekokullarında yüksek mühendis (diplomi-insinööri) programı yüksek lisans programını karşılar.

Öğrenime girebildiğinizde her iki programı tamamlamaya hakkınız oluyor. Okumayı lisans mezunu olduktan sonra da bitirebilirsiniz.

Lisans mezunu öğrenimi yaklaşık üç yıl ve yüksek lisans mezunu öğrenimi yaklaşık iki yıl sürer. Öğrenimlerinin hızı kendinize bağlıdır.

Ayrı bir yüksek lisans mezunu programına da başvurabilirsiniz. Yüksek lisans programından mezun olunduğunda, yüksek okul diploması alınır. Yüksek lisans programında öğrenim görebilmeniz için, lisans programını tamamlamış olmanız gerekir. Yüksek lisans programları yaklaşık iki yıl sürer. Programlarda çoğu zaman farklı bilim dallarından insanlar öğrenim görür.

Üniversiteden mezun olmak

Öğrenimlerinizin bitişinde ya lisans mezunu ya da yüksek lisans mezunu oluyorsunuz. İsterseniz, yüksek lisans öğreniminizin ardından, yüksek lisansüstü eğitim programına başvurabilirsiniz.

Açık Üniversite

Açık Üniversite, üniversitelerde verilen dersleri sunmaktadır. Kim olursa olsun, herhangi bir kişi Açık Üniversite’de okuyabilir. Elinizde hiçbir öğrenim derecesi bulunmasa bile, Açık Üniversite’de öğrenim görebilirsiniz.

Üniversitede akademik yüksek lisans üstü (doktora) eğitimi

Akademik lisans üstü eğitim, mezun olduktan sora diploma alınan lisans üstü eğitimdir. Bu tür bir eğitim, sizi örneğin araştırmacı olmaya eğitir. Üniversitede doktora öncesi programını (lisensiaatti) veya doktora programını sürdürebilirsiniz. Yüksek lisans üstü öğrencilerinin çoğu doktora programı eğitimi görürüler.

Üniversiteye devam çalışmaları için başvurmak yılda birkaç defa mümkündür. Başvurma zamanları değişik üniversitelerde ve fakültelerde farklıdır. Başvurma zamanlarını devam öğrenci olmak istediğiniz öğrenim kurumundan kontrol ediniz.

Finlandiya’da doktora öğrencileri kendi finanslarını çoğu kez kendileri ayarlamak zorundadırlar. Farklı vakıflardan (säätiö) burs almak için başvurabilirsiniz.

Yüksek öğrenim için rehberlik

Yüksekokulların SIMHE hizmetlerinden Finlandiya’daki yükseköğretim hakkında ve yükseköğretime başvurmak konularında bilgi ve yardım alabilirsiniz. Yüksekokul eğitimini tamamlamış olanlar diğer eğitim olanakları hakkında da bilgi alabilirler.

Aşağıdaki durumlarda SIMHE hizmetlerinden rehberlik edinebilirsiniz:

  • Finlandiya’ya taşındıysanız
  • yükseköğretim ile ilgileniyorsanız ve
  • yükseköğretiminizi ya da derslerini yurtdışında tamamladıysanız.

Rehberlik şahsi ya da grup rehberliği şeklinde olabilir.